vankantiewoninghongarije

Veszprém

Naast de naam van de regio is Veszprém ook de naam van een stad. Deze op vijf heuvels gebouwde stad heeft zich de laatste 30 jaar ontwikkeld tot de belangrijkste stad van het gebied rond het Badascony-gebergte. Het is een interessante stad met 200 gebouwen en monumenten die beschermd worden voor het nageslacht. Het meest interessante deel van de stad Veszprém is de oude stad op de heuvel met o.a. de Burchtwijk met het barokke Bisschoppelijk Paleis (eind 18e eeuw)  de kathedraal, de Gisela-kapel (vnl. 13de eeuw) en de ruïnes van de St. Georgius kapel.

Ook een bezoek aan het Lenin-park in het zuiden van de stad is zeker de moeite waard. In het park ligt het Bakony-museum met een rijke verzameling Veszprem Hongarije oude stad etnografisch en archeologisch materiaal uit het omliggende Bakony-woud. Hier staat ook een originele boerderij uit de omgeving. Tegenover het hotel Veszprém aan de Budapesti utca, is een grote parkeerplaats, vanwaar men de bovenvermelde bezienswaardigheden kunt bezichtigen.

Achter het hotel is een geheel nieuw stadsdeel gebouwd met winkels, woningen en een restaurant. Langs de Kossuth Lajos utca bereikt men het drukke Szabadság tér met een raadhuis in laat-barokstijl. In noordelijke richting ervan, komt men aan het plein vanwaar het voormalige Rode Leger noordwestelijk en westelijk trok naar Oostenrijk. Rondom dit plein, dat voordien het Rode Legerplein (Vörös Hadsereg tér) heette, zijn de meeste oude patriciërswoningen gerestaureerd. Hier heeft men uitzicht op het enige overgebleven bouwwerk uit de Turkse tijd, de vuurtoren. Via een stijgend straatje bij de ‘Heldenpoort’ komt men aan de vroegere wachttoren. Rechts is een klein museum.

Het Kálmán Kittenberg planten- en wildpark is één van de mooiste dierentuinen van Hongarije.