vankantiewoninghongarije

Szigliget

Het zeer aparte Szigliget is een badplaats aan de noordoever van het Balatonmeer, waar overal op de glooiende heuvels huizen worden afgewisseld door parken en plantsoenen en waar het vooral voor gezinnen met kinderen goed vertoeven is.

200 jaar geleden was Szigliget nog een eiland (szig(et) = eiland), maar door de noordzijde met het vasteland te verbinden maakte men aan het geïsoleerde bestaan een einde.

Burcht Szigliget HongarijeIn het dorp heeft een aantal oude, rietgedekte huizen vanwege hun etnografische waarde de monumentenstatus verkregen. Op de 242 meter hoge burchtberg zijn de overblijfselen van de in 1702 opgeblazen burcht van Szigliget te zien. Hiervandaan heeft men een prachtig uitzicht. Het geel-witte slot met drie witte zuilen is een vakantieverblijf voor schrijvers en dichters. Het bijbehorende fraaie park is 10 ha groot en telt ruim honderdvijftig dennensoorten. Evenals de Badacsonyheuvel en de wijngaarden op de hellingen was het in bezit van de bekende adellijke familie Eszterházy.

Ouder dan dit kasteel uit de 19e eeuw, is de burcht die in de 13e eeuw werd gebouwd en waarin zich nu een restaurant bevindt. De weg naar de burcht begint achter de 18e eeuwse barokke kerk. Tussen de wijngaarden op de heuvels staan de witgekalkte vroegere wijnpershuizen.

De baai van Szigliget geldt als een van de mooiste van het Balatonmeer en heeft dan ook de naam Gouden Schelp (Aranykagyló).