vankantiewoninghongarije

Keszthely

De stad Keszthely (uitsp: Kesthej) ligt aan de westelijke punt van het Balatonmeer.

Tijdens de Romeinse periode en de Volksverhuizingen bestond deze stad reeds. Een trekpleister is hier het Balatonmuseum. Alles wat te maken heeft met de ontwikkelingsgeschiedenis van het meer en zijn omgeving is hier ondergebracht. Ook archeologische vondsten, veel over de visserij en de wijncultures. De landbouwhogeschool is één der oudste op dit gebied in Europa. Zij stamt uit 1797, er worden thans akkerbouwingenieurs opgeleid. Te bezichtigen zijn het Goldmark-huis en het Festetics-paleis, dat in barokstijl is opgetrokken.

 


 

Het Festetics-kasteel

Voor de rechtervleugel van het kasteel staat het standbeeld van de graaf. Het slot is met zijn 101 vertrekken het op twee na grootste kasteel van Hongarije. Het werd in barokstijl gebouwd, maar kreeg zijn huidige vorm pas tussen 1880 en 1890. De plattegrond van het kasteel lijkt als een “paardenhoef” gebouwd en is een rariteit in de architectonische historie. Het exterieur en het interieur maakt een rijkelijke indruk en is één van de mooiste architectuur van de 18e eeuw. Keszthely kasteel Hongarije

De prachtige muziekhall en de bibliotheek zijn ontworpen door de meester-timmerman János Kerbl. De bekendste ruimte is de Helikon-bibliotheek met een verzameling van 70.000 boeken. De in classicistische stijl ontworpen zaal heeft een casettenplafond. In de “Grote Zaal” worden ‘s zomers concerten gegeven, waarbij dan ook het park en de fonteinen feestelijk verlicht zijn. In veel zalen kunnen fraaie oude meubels bekeken worden.

Er vinden regelmatig rondleidingen plaats. Aan de kassa krijgt men een soort platte pantoffels, die men over de schoenen moet aantrekken. De bedoeling ervan is, om geen krassen op de prachtige parketvloeren te maken. Overigens worden ze gelijk geboend door de bezoekers !

Het park met zijn fraaie fonteinen, voor en achter het paleis, is mooi aangelegt en wordt nu nog door de staat onderhouden. Graaf György Festetics was ook een verwoedt jager. De laatste graaf ging ook regelmatig naar Centraal-Afrika om op groot wild te jagen. Zijn “naaste” buur was zijn titelgenoot Eszterházy.

Het kasteel ligt aan de rand van het stadje in de richting van Hévíz. Hoe opvallend het slot ook is, het domineert het stadje niet. De huizen net buiten de poort van het kasteel aan weerszijden van de Szabadság utca, zijn in barokstijl (18e eeuw) gebouwd en werden bewoond door personeel van het kasteel.

 


 

Andere bezienswaardigheden in Keszthely

Aan of in de omgeving van het Fö tér, het centrale plein van het stadje, staan de meeste andere bezienswaardigheden. Aan de Kossuth Lajos utca, die ook naar het kasteel leidt, staat de grote parochiekerk. Het is van oorsprong middeleeuws gebouwd en werd in het midden van de 18e eeuw in barokstijl Keszthely Hongarije raadshuisgerestaureerd. De toren in zijn huidige vorm stamt uit 1878. In de kerk werden renaissance-fresco’s uit de 15e eeuw ontdekt die nu gerestaureerd worden.

Aan het Fö tér staat een “Drievuldigheidszuil” zoals we er zoveel zien in Hongarije. Vlakbij staat het raadhuis, in laat-barokstijl ontworpen. Het oudste huis van de stad, aan de Kossuth Lajos utca nº 22, staat hier vlakbij. Het is het Pethö- of Goldmark-huis. De familie Pethö was eeuwenlang landbezitter in Keszthely. De andere naam stamt van de componist Károly Goldmark, die hier op 18 mei 1830 werd geboren en bekend is als de schepper van de opera ‘De koningin van Saba’. Aan het eind van de Kossuth Lajos utca kan in het Balatonmuseum (neo-barokstijl, 1928), een indruk gekregen worden van de geschiedenis van het Balatongebied vanaf de prehistorie tot heden. Een diorama laat de flora en fauna zien van het Kis-Balaton (Klein-Balaton), een natuurreservaat van 3000 ha, dat ten zuiden van Keszthely en het Balatonmeer te vinden is.

In de buurt van het grote Helikon-hotel, aan de andere zijde van de spoorlijn, ligt het grote Helikon-park. Vanaf het park gaat een oeverpromenade naar het hotel en het Balatonmeer. Vanhieruit naar oostelijk richting kijkend, ziet men alleen de waterhorizon van het meer en geen land, net als bij de zee.