vankantiewoninghongarije

Balatonmeer

Het Balatonmeer in Hongarije is het grootste meer van Midden-Europa . Het is 77 kilometer (km) lang en beslaat ongeveer 600 vierkante kilometer (km2). Omdat het water van het balatonmeer ondiep is (1-3 m), is het snel heerlijk warm (in mei 17 tot 19 graden en in de zomer tot 26 graden). Balaton Hongarije vakantieHet is een ideaal gebied voor een echte zon/strandvakantie met kinderen, met name aan de langzaam aflopende zuidoever.

Kinderen tuimelen met het grootste plezier in het ondiepe, warme, zijdeachtige water en zijn niet uit het meer weg te slaan. Jongeren herinneren zich de grote feesten op zwoele zomeravonden die de hele nacht duren. Voor hen is het Balatonmeer een wereld van ontmoetingen en nieuwe avonturen. Je zit aan het water, dus je vaart, surft, kanoot, zwemt, dobbert, vist of waterskiet. Zwemmen is trouwens onvergetelijk prettig. Op hete dagen schiet de temperatuur van het water vlak aan de oever ver boven de twintig graden uit, al gauw richting dertig. Het laag staande water is lekker warm. Geniet van de soms ruim honderd meter brede strook ondiep water, waar je zelfs je kind van zes zonder zwemdiploma alleen in durft te laten !

Natuurliefhebbers spreken respectvol over de idyllische rust van het gebied ten noorden van het Balatonmeer. Of over de zwermen geschrokken watervogels die opvliegen uit de moerassen van het “Kleine Balaton”. Schilders en fotografen geloven met recht dat de mooiste panorama’s van Hongarije de heuvels zijn die boven het meer verrijzen. Wijnliefhebbers bezingen de “Kéknyelű” uit Badacsony of de Italiaanse reisling uit Boglár, terwijl gastronomen roepen over de delicatessen van de tandvis. De vissers vertellen met grote trots over de recordvangsten, terwijl wedstrijdzeilers overstag gaan in de wind. Reumapatiënten bejubelen de geneeskracht van de thermaalbaden in Hévíz. Muziekliefhebbers spreken vol lof over de Tihany orgelrecitals, de operaliefhebbers over de operagala’s in Siófok.

Voor de jongeren is de stad Siófok een begrip, met zijn tientallen disco’s en nachtlokalen. Het is een paradijs voor watersport: zwemmen, zeilen, boot Balaton Hongarije zeilenvaren, waterfietsen of surfen, maar u kunt langs de Noordoever ook echt rustige dorpjes vinden, waar u kunt genieten van de stilte of wandelen in de bossen en over de wijnbergen langs echte wandelpaden of fietsen op rustige binnenwegen, ‘s avonds op een terrasje zitten en genieten van lekkere Hongaarse gerechten en dranken. De belangrijkste zeilhavens zijn Keszthely, Badacsony, Tihany, Balatonfüred, Balatonalmádi, Siófok en Balatonföldvár.

Rondom het Balaton liggen veel dorpjes en steden. Globaal kan gezegd worden: Het Balaton is, samen met Budapest, een van de grootste toeristische trekpleisters van Hongarije. Maar voor het gehele Balaton geldt: enkele kilometers landinwaartse ontmoet u het echte Hongarije.